Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurso šalies etapas – išties didelė šventė. Šiemet ji vyko Šakių ,,Varpo“ mokykloje. Mus pasitiko šilta ir jauki mokyklos mokytojų ir mokinių bendruomenė ir besišypsantis šeimininkas direktorius  Vitas Daniliauskas. Nuotaikingas varpo skambėjimas, orkestro muzika, šypsenų šimtas – ir  iš karto pasijutome kaip namuose.  Direktorius pasidžiaugė, kad į „Varpo“ mokyklą iš visos Lietuvos susirinko gausus būrys skaitovų, jų mokytojų bei svečių. Mus pasveikino ir Šakių savivaldybės atstovai: vicemeras Edgaras Pilypaitis ir Šakių rajono sporto ir švietimo skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas. Į sceną buvo pakviesta ir Švietimo ministerijos pradinio ir pagrindinio ugdymo vyriausioji specialistė Elona Bagdanavičienė.

Visuomet skaitovai yra vertinami. Šiemet komisijoje dirbo šmaikščioji, energingoji vertinimo komisijos pirmininkė Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros vedėja, docentė, humanitarinių mokslų daktarė, Pasaulinės mėgėjų teatro asociacijos teatro ekspertė, Lietuvos kultūros centro mėgėjų meno žanrinės tarybos narė Danutės Vaigauskaitė, aktorė, Klaipėdos universiteto Teatro katedros scenos kalbos pedagogė, režisierė Erika Gaidauskaitė, poetas, vaikų rašytojas, publicistas, teatro ir kino režisierius, aktorius, bardas Vytautas V. Landsbergis, VU docentas, literatūros kritikas, vadovėlių autorius, vertėjas Kęstutis Urba ir Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos lietuvių kalbos mokytojas ekspertas Martynas Januška.
 Konkursas vyko dvi dienas. Pirmąją – dalyvių pasirodymai, suskirtyti į keturis etapus: 5 – 8 klasių skaitovų grupė, 9 – 12 klasių skaitovų grupė ir kompozicijos (5 – 8 klasių; 9 – 12 klasių). Antrąją dieną – susitikimas su Vytautu V. Landsbergiu, teatriniai žaidimai mokiniams, seminaras mokytojams, apdovanojimų ceremonija. Iš viso konkurse dalyvavo 29 skaitovai ir 12 kompozicijų.

Nuoširdžiai norisi pasidžiaugti ne tik mūsų mokinių sėkme, bet ir konkurso organizatorių darbu, originaliomis idėjomis. Po skaitovų pasirodymų buvome pakviesti žiūrėti Šakių kultūros centro cirko studijos „Šypsena“ koncertą, o „Varpo“ dramos studijos spektaklis „Amerika pirtyje“ sužavėjo, ko gero, kiekvieną.

Iš Gargždų iš regioninio konkurso etapo į šią nuostabią šventę – konkursą buvo deleguoti Gargždų muzikos mokyklos ir Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos skaitovai. Gargždų ,,Vaivorykštės" gimnazistai pelnė du II laipsnio diplomus. Sveikiname Džiugą Girijotą, 9 - 12 klasių grupėje laimėjusį 2 vietą, ir meninės kompozicijos ,,Kol mylėsi. Per amžius" dalyvius: Austėją Grabauskaitę, Akvilę Žiliūtę, Džiugą Girijotą, Gintautę Rusteikaitę, Vismantę Gindulytę, laimėjusius 2 vietą 9 - 12 klasių kompozicijų konkurse. Mokinius parengė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė, teatro studijos ,,Ištaško“ režisierė Rasa Rusteikienė. Gargždų muzikos mokyklos skaitovė Austėja Gindulytė 5 – 8 klasių skaitovų grupėje pelnė III laipsnio diplomą. Ją parengė vyresnioji teatro mokytoja Laima Jusčienė.

Rasa Rusteikienė


Nuotraukose: Džiugas, Austėja, kompozicijos ,,Kol mylėsi. Per amžius“ dalyviai.