Kovo 9-ąją Klaipėdos rajono švietimo centre ir J. Lankučio viešojoje bibliotekoje lankėsi Lietuvių kalbos instituto mokslo darbuotojai − dr. Aurelija Tamulionienė, dr. Aurelija Gritėnienė, dr. Robertas Stunžinas, Tautė Bernotaitė – ir pristatė tai, kas gali būti aktualu, svarbu, reikalinga bei įdomu ne tik  rajono lituanistams, bet ir  visiems, neabejingiems valstybinės kalbos išsaugojimo ir puoselėjimo reikalams.

Mokytojai lituanistai, kurių į Švietimo centrą susirinko iš tiesų nemažas būrys, dr. Aurelijos Tamulionienės buvo supažindinti su mokinių baigiamųjų rašinių tyrimais – kokios klaidos daromos, kiek įtakos tam turi nūdienos gyvenimo aktualijos – informacinių technologijų ir anglų kalbos įtaka, mokinių grožinės literatūros skaitymo tendencijos. Tautė Bernotaitė pakvietė visus apsilankyti lituanistikos židinyje, − kur naujausiomis priemonėmis galima susipažinti su lietuvių kalbos ir jos tyrimų ištekliais.

Dr. Aurelija Gritėnienė pasakojo apie leksikos tyrimų dalykus, supažino su naujausiais žodynais ir pakvietė domėtis ir naudotis visus rašančius, kuriančius ir kitaip vartojančius kalbą ne tik Lietuvių kalbos instituto lki.lt svetainėje esančiais skaitmeniniais ištekliais, bet ir Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema  lkiis.lki.lt.

Dr. Robertas Stunžinas kalbėjo apie terminus, − kaip jie kuriami, kokios vartosenos tendencijos, kaip teisingai vartoti terminus įvairiuose kontekstuose ir kt.

Mokslininkai padovanojo vertingų leidinių: „Frazeologijos žodyną“, Janinos Lipskienės „Vaizdingieji lietuvių kalbos posakiai“. Mokytojai taip pat turėjo galimybę įsigyti instituto leidinių.

Pasidžiaugta, kad lietuvių kalbos dienos, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos inicijuotos tarp dviejų valstybinių švenčių – Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios – iš tiesų paskatino sujusti ir visoje šalyje organizuoti protų mūšius kalbos temomis, lituanistinių knygų pristatymus, pasikviesti lietuvių kalbos tyrėjų papasakoti apie savo veiklą ir padiskutuoti, ką dar galime padaryti, kad mūsų turtinga ir graži kalba nebūtų nustumta į šoną, o būtų dar labiau tiriama, ugdoma ir būtų aktyviai vartojama lietuvių visame pasaulyje. 

Daiva Beliokaitė

http://klaipedos-r.lt/go.php/lit/Lietuviu-kalbos-instituto-diena-Gargzduose/1824